Järven på besök

Foto: Olle Nillson @ollenilssonen Tik Tok /Insta https://solo.to/ollenilsonnen

I veckan som var hade vi besök vid vårt gömsle i Hälsingland av naturfotografen Olle Nilsson @ollenilsonnen med kollega, och han lyckades filma Järven vilket 2 sittningar av de som sett Järven lyckats med. Förutom det förstås film på björn som vid tillfället var 2 till antalet.

Järven

Järven ansågs länge vara en lite björn av bl a Carl Von Linné.Det har dock av annan forskning fastslagits att Järven är ett mårddjur. Det sägs ofta att Järven är glupsk vilket till stora delar är en missuppfattning som baserar sig på Järvens hantering av födan. Järven gömmer oftast sitt byte/ eller delar utav upphittad mat och kan i många vändor återkomma och avlägsna mat.

På gammalsvenska hette järven “Filfras” från tyskans “Vielfrass” som betyder storätare. Då den gömmer sin föda använder den dessutom körtlar som avsöndrar en illaluktande vätska över bytet, för att få andra icke bjudna matgäster att avstå och vandra vidare, tex björn och räv.

Järven jagar men är inte en speciellt skicklig jägare. därav trivs den bra i Vargrika områden där den kan släpa iväg med delar utav dessas nedbringade byten. Är järven aggressiv? Tvärt om som överger Järven ungarna om tex människa närmar sig järvlyan till skillnad mot tex björnen som försvarar sin avkomma mycket kraftfullt och intensivt.

(Djur vid gömslet Just nu 11/6 2 björnar, 1 Järv, 2 rävar, 1 tranpar som turas om att komma pga häckning)

Lämna ett svar

Up ↑

%d bloggare gillar detta: