Björnsafari

Björnsafari

Björnsafari i Edsbyn-Hälsingland vårt populäraste paket.


Björnsafari inkl finare middag Pris från: 2.249 SEK/ person och dygn.

Totalpris 8.995 SEK/ för 2 personer. Arrangemanget är 2 dygn för bästa chans att se björn och av hänsyn till miljö och natur.

(minimum 2 deltagare)

Inkluderar privat guidning vid björnide, 2-rätters fine dine middag i Metervedkojan “Bakfickan

På vår björnsafari i Hälsingland ges Du möjligheten att skåda vild brunbjörn i björnens eget rike, bland de djupa grandalarna i det södra kärnområdet för den svenska björnstammen. Vi inleder med en 2-rätters middag i vår genuina eldpall-koja som är ett kulturarv från svunna tiders liv på skogen.
Där serveras Du bl a lokalproducerade delikatesser, såsom Hälsinge Ostkaka med hjortronsylt. Middagen tillagas över öppen eld, renskav med råstekt potatis i messmörsås med kantareller och rårörda lingon.

Därefter spenderar Du 2 nätter i vårt björngömsle där tid till eftertanke, avslappning och att bara vara är en del i din väntan på att björnen dyker upp. Safarin avslutas med en kortare vandring till ett björnide där guiden berättar mer om björnens biologi och ekologi.

För kontakt och bokning av Björnsafari, björngömsle, maila oss eller ring
Mail: Bokning/ förfrågan
Telefon +46 738 438 556

Mer om björnsafari och björnar

Det krävs en hel del för att få se björn även under de bästa förutsättningarna, tystnad och att försöka smältan i den omgivande naturen som en anonym, osynlig och orörlig beskådare ger ofta de bästa resultaten.

Minst 2 dygn i björngömslet borgar för största möjliga chans att få uppleva vild björn. De flesta björnar rör sig som andra djur mest under kvällningen men kan vara aktiva vid dygnets alla timmar mycket beroende på omständigheter och individ. Vissa björnar är mera skygga än andra. björnen lämnar idet på våren och i våra trakter brukar de första björnmötena infalla under 3:e veckan i April.

Björnhona som fött sina ungar under midvintern rör sig i regel lite senare från den något tryggare miljön vid gömslet ut i de omgivande markerna. Ungarna är inte större än en ekorre då de föds och väger ca 420g. Honan undviker så klart att stöta på björnhannar med de unga björnarna i följe. Björnsafari eller att skåda björn är tålamodskrävande och det är lätt att glömma att vi pratar om vilda djur som rör sig eller inte rör sig, utav fri vilja. Mycket kan dessutom hända på vägen till björngömslet.

Vi har två björngömslen anpassade för naturfotografering, Björnidet som vi kallar det björngömsle som använts ett flertal gånger av bl a SVT och andra medier, och ett till dags dato björngömsle utan namn placerat med vy över en variabel sjö med sank mark och en liten skogskulle i bakgrunden. Vi förfogar även över en eldpall-koja där mat tillagas över öppen eld till de gäster som deltar på vår björnsafari där även sittning i gömsle samt besök vid ett tomt björnide ingår.

Foto: Filip Hedberg

Vi var först ut med björnsafari i Sverige och startade verksamhet redan under 2002 i Edsbyn, Hälsingland. Området ligger i det södra kärnområdet för den svenska björnstammen som för övrigt brukar delas in med en vattendelare i höjd med Storsjön i Jämtland där björnar norr om denna punkt sägs ha mera drag åt det ryska hållet och björnar söder om med mer drag av den södra stammen i Europa.

Det södra kärnområdet för den svenska björnstammen är ett utav Naturens Bästa områden för björnskådning och här kan du antingen delta i en björnsafari, populärt att ge jubilarer eller ta med familjen på, eller så hyr du bara ett utav våra björngömslen.

 

Myror i brallan

Jonas Lexell på besök hos oss under inspelning av Myror i brallan, tema “Björn”.

Up ↑

%d