Vandring i Hälsingland

Vandring i Hälsingland

Finnskogsleden – guidad vandring

Vandring i Hälsingland erbjuder Dig ett antal fantastiska leder att vandra. En led vi slår ett extra slag för är Finnskogsleden som ligger på Bollnäs Finnskog i Hälsingland.

Pris: 3.900 SEK för 1-4 deltagare, vid fler deltagare tillkommer 975 SEK/ deltagare.Vandringen tar ca 5h med 6Km vandring från Start upp till Öjungsbovallen och tillbaka, inkl servering av 2-rätters lunch, kaffe.

Lätt-Medelsvår vandring som de flesta klarar av.

För kontakt och bokning maila oss eller ring
Mail: Bokning/ förfrågan
Telefon +46 738 438 556

Vi går också igenom ledsträckningen i sin helhet, sevärdheter, djurliv, övernattningsstugor och kojor, bra tältplatser samt fiskemöjligheter, vilket gör att även Du som tänkt dig fortsätta själv och gå hela leden har stor behållning av detta paket, eller kanske väcker det din nyfikenhet att gå hela leden själv vid annat tillfälle.

Digital guidning via Zoom 350 SEK. Vår guide går igenom vandringsleden enligt ovan och Du har möjlighet att ställa frågor. Länk mailas efter överenskommelse. Det här passar dig som är en erfaren vandrare och helst vandrar själv men är ny i området och vill ha information från professionella guider som själva vandrat och övernattat i området under flera år.

Finnskogsleden – vandring med flera dimensioner

Finnskogsleden

Finnskogsleden erbjuder verkligen tid för eftertanke, ett lugn och en själslig ro. Wellbeing i sin naturligaste form inramad i avsnitt av storslagen natur med ett rikt djurliv. Ledens beskaffenhet skiftar i svårighetsgrad och innehåller bitvis tuffare partier med både stigningar och kraftiga medlut. Vi rekommenderar stavar som på bilden intill för att göra din vandring så komfortabel som möjligt.

Finnskogsleden är ju inte bara skog utan markerar också terrängtypen Norrländsk bergkulleterräng som är den geologiska beskrivningen av det område som geografiskt benämns som Norrland och detta är i dess sydligare delar. Med vingslag från forna tider är detta inte bara ett naturlandskap utan i hög grad även ett kulturlandskap med många lämningar från en svunnen skogsepok. Samtidigt skall man komma ihåg att här bor fortfarande människor. Jakt, fiske och skogsbruk är naturliga inslag i både vardag, arbete och näring som samsas med ett aktivt friluftsliv.

Våra guider

Att anlita privata guider för att förhöja Din upplevelse är en premium-tjänst. Något Du inte gör för att du måste, utan för att du kan.

Våra guider är vana i skog och mark och har stor kunskap om vandring, friluftssäkerhet/ överlevnad, med mer än 200 mils vandring efter leder i bagaget både i Sörmland, Södra Norrland, Lappland och alperna. Våra guider arbetar också med rovdjursturism i Hälsingland så Du har också all möjlighet att dra nytta av deras kunskap om djur och natur på en guidad vandring, eller föreläsning. Har du dessutom frågor om utrustning som tält, ryggsäckar, kläder och material, kängor etc, så ligger även detta inom guidernas specialområde.

Vandringsleder i Hälsingland

Allmänt om vandring

I våra dagar har det blivit allt vanligare att vi söker oss ut i naturen för att uppleva den på olika nivåer. Att ta sig ut i naturen och vistas där innebär vanligast att vi förflyttar oss mellan olika natursköna platser eller aktiviteter i naturen, genom att just vandra.

Vandringen i sig kan också vara både målet och syftet med naturupplevelsen. Vandring är nyttigt för både Din kropp och själ, en form av wellbeing, en möjlighet att lämna stress och stillasittande bakom Dig. Under vandringen oavsett om den sker i kustmiljö, djupa Hälsingeskogar eller på kalfjället får Du automatiskt tid till eftertanke.

Inte helt ovanligt är att många goda idéer föds under just vandring, eller att Du ser nya perspektiv i frågor som tidigare framstått som obegripliga. Vi mår helt enkelt bra av att röra oss i naturen och vandringen blir inte enbart en upplevelse i sig utan också en hälsosam aktivitet.

Vandra kan Du göra på olika nivåer allt ifrån en kort vandring genom ett skogsområde till en mer lång vandring efter utmärkta leder på egen hand eller med guide.

Kravet på din utrustning för att vandra ställs naturligtvis emot längden på din vadring, terrängtyp och underlag, väder och vind och om vandringen har inslag av övernattning. Väder och vind är något viktigt att ha med i beräkningarna, att vara väl förberedd kan inte nog betonas utifrån ett friluftssäkerhetsperspektiv, speciellt vid långa vandringar med övernattningar långt från civilisation.

Frågorna kan vara många inför en vandring, vilka skor skall Du välja, ryggsäck, tält om Du tänker övernatta i det fria. Är Du ute en längre period kommer en naturlig fråga om både friluftsmat och kök att bli aktuell och marknaden erbjuder minst sagt många valmöjligheter då det gäller all utrustning som vandraren behöver. De centrala bitar som påverkar Din komfort under vandringen är val av vandringskängor, ryggsäck och vilken vikt du bär med dig i ryggsäcken.

Vikten styrs även av hur länge du tänkt dig att vara ute på Din vandring. När det gäller vandringen i sig är skorna centrala och du bör välja stabila skor som håller vristerna på plats och med sulor som dämpar från stötar och lindrar det tryck som uppstår mellan fot och underlag. För den kortare turen kan en kraftfull träningssko duga långt men känn efter att sulan är vridstyv och inte sladdrig.

Up ↑

%d